„Túró Rudi” szelet

„Túró Rudi” szelet
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál keserű kakaópor, késhegynyi szódabikarbona, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a nyújtáshoz:
finomliszt
a túrótöltelékhez:
50 dkg tehéntúró, 5 tojás, 1 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, 2 csomag vaniliás cukor, 1 kisebb citrom reszelt héja, 2 evőkanál búzadara
a csokoládémázhoz:
4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál keserű kakaópor, 4 evőkanál víz, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a kakaóval és a szódabokarbónával összeforgatjuk, majd a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk. A tojássárgájával és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tészta legyen belőle.
2. Egy őzgerincformát vajjal (margarinnal) kikenünk, belisztezünk. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy az őzgerincformát kényelmesen kibélelhessük vele, és majd a töltelékre is boríthassuk, ehhez kb. 32×27 centisre kell nyújtani. Az őzgerincformát kibéleljük vele úgy, hogy túllógjon az a rész, amit majd visszahajtunk.
3. A töltelékhez a túrót átpasszírozzuk, majd a tojások sárgájával, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, könnyed mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Ezt a masszát a tésztával bélelt formába simítjuk, majd a túllógó tésztát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 40 percig sütjük, elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl. Ezután tálra borítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.
4. A mázhoz valókat egy kisebb lábasban kevergetve addig melegítjük, míg a cukor és a vaj (margarin) felolvad benne. A túrós őzgerincet ezzel egyenletesen bevonjuk, és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
5. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Kb. 20 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: 229 kcal • fehérje: 7,8 gramm • zsír: 11,8 gramm • szénhidrát 22,7 gramm • rost: 2,1 gramm • koleszterin: 81 milligramm