Szlovák ünnepi sütemény

Szlovák ünnepi sütemény
Hozzávalók
a tésztához:
2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 2 tojássárgája, 1 tojás, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, csipetnyi só
a töltelékekhez:
20 dkg darált dió, 25 dkg kristálycukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 30-35 dkg szilvalekvár, 1 dl tej, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 kiskanál porcukrot szórunk bele, és 10 percre meleg helyre félretesszük (azaz felfuttatjuk az élesztőt).
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepét kimélyítjük; ide kerül a maradék porcukor, a tojássárgája meg a tojás. Csipetnyit megsózzuk, majd a tejes élesztővel és az apránként hozzáadott olvasztott vajjal jól bedegasztjuk. Akkor jó, ha olyan lágy tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. A diót a cukor meg a vaníliás cukor felével összekeverjük. A túrót a többi cukorral ízesítjük, a tojássárgájával gazdagítjuk. A szilvalekvárt kikeverjük, hogy könnyebben kenhessük.
4. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd egyet ezekből meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtunk, hogy pontosan beleférjen egy kb. 25×35 centis, margarinnal kikent tepsibe. A cukros diót egyenletesen rászórjuk, és a tejjel meglocsoljuk, hogy ne legyen száraz.
5. Erre tészta kerül, amit megkenünk szilvalekvárral. Ezt a harmadik tésztalappal befedjük, amire a túró kerül. Tetejét őrölt fahéjjal meghintjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 perc alatt megsütjük. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.

Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten 3 napig,
hűtőszekrényben 4-5 napig eláll.
– Lefagyasztható.

kb. 20 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 363 kcal• fehérje: 6,7 gramm • zsír: 14,8 gramm • szénhidrát: 50,4 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 88 milligramm