Sárgabarackos, mandulás pite


Hozzávalók:
20 közepes szem (1-1,2 kg) sárgabarack, 40 szem mandula, 25-25 dkg vaj vagy sütőmargarin és kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 0,5 dl rum, 25 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a tetejére:
porcukor

1. A barackokat néhány pillanatra forrásban lévő vízbe rakjuk, szűrőlapáttal kiemeljük, majd vékony héjukat lehúzzuk. Ezután a gyümölcsöt félbevágjuk, magját kiemeljük.
2. A mag helyére 2-2 szem mandulát rakunk, és a barackot újra összeillesztjük.
3. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a cukor kétharmadával meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyesével, azután a rumot kanalanként beledolgozzuk.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A liszt egyharmadát a vajas masszára szitáljuk, a tojáshab egyharmadát rátesz-szük, óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A többi lisztet és habot még két részletben, ugyanígy adjuk hozzá. A masszát egy kb. 35×25 centis, kikent, belisztezett tepsibe simítjuk.
5. A töltött barackokat rárakjuk, sőt, egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, úgy vágjuk szeletekre, hogy mindegyik közepére egy töltött barack jusson.

Jó tanácsok
– Mandula helyett kis darabka marcipánt, aszalt barackot vagy mazsolát vagy akár fahéjas cukrot is használhatunk, de kerülhet bele 1-1 kocka csokoládé is.
– Letakarva szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőszekrényben 4 napig eláll.

kb. 20 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 299 kcal • fehérje: 5,7 gramm • zsír: 16,3 gramm • szénhidrát: 32,3 gramm • rost: 1,2 gramm • koleszterin: 82 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.