Puha mézes

Puha mézes
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj vagy sütőmargarin, 1 citrom, kb. 1 evőkanálnyi mézessütemény fűszerkeverék (ha házilag készítjük, akkor őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, mozsárban összetört kardamom és ánizs, gyömbérpor és szerecsendió kedvünkre való keveréke), keserű kakaópor (ha sötét tésztát szeretnénk)
a tepsi kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
2-3 tojásfehérje
a mázhoz:
2 tojásfehérje, kb. 25 dkg porcukor

1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a sütőporral összeforgatjuk. A mézet, a porcukrot, a tojássárgáját, az egész tojást, a puha margarint, a citrom lereszelt sárga héját és 1 evőkanálnyi kifacsart levét, valamint a fűszerkeveréket hozzáadjuk.
2. Kézbevesszük a tálat, kényelmesen leülünk, és elkezdjük dagasztani. Akinek van olyan konyhagépe, amelyik tudja ezt a funkciót, neki ne álljon maga, a géppel dagasztassa be! Eleinte úgy tűnik, hogy a tészta az életben nem fog összeállni, és kéne beletenni legalább lisztet, de kitartás! Semmit nem szabad hozzáadni (legfeljebb egy kevés kakaóport, ha barna tésztát szeretnénk), csak úgy lesz finom puha sütés után.
3. Jó 10-15 perc gyúrás, gyömöszkölés eredményeképpen egy lehangolóan ragacsos masszát kapunk, de továbbra se tegyünk hozzá semmit, hogy egy kicsit szárazabb legyen! Egy igazán örömteli fázis következik, levakargatjuk magunkról a ráragadt tésztát, a tálat pedig alufóliával letakarjuk, és 1-2 éjszakára betesszük a hűtőbe, de akár 1 hétig is ott maradhat, ha
annyira nem akarjuk látni.
4. Amikor elég lelkierőt gyűjtöttünk, hogy újra nekiálljunk – és még az ünnepek sem múltak el 🙂 – enyhén meglisztezett gyúrólapon a tésztát kb. 4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk. Tapasztalni fogjuk, hogy a pihentetés igazán jót tett neki, a ragacsos masszából nyújtható tészta lett.
5. Következik a kreatív rész: a tésztából sablonok mentén vágva, vagy kész formákat használva különböző figurákat, alakzatokat szaggatunk. Kikent sütőlapra rakjuk.
6. A tetejüket kissé felvert (villával felhabosított) tojásfehérjével lekenjük. Aki szereti, mazsolával, mogyoróval stb. díszítheti. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 ºC; légkeveréses sütő 160 ºC) kb. 15 perc alatt szép világosra, sárgásra sütjük, de vigyázzunk, mert a méz miatt hamar megéghet! Csak akkor emeljük le a tepsiről, amikor langyosra hűlt, különben könnyen hajlik, törik. Ezért praktikus, ha több tepsivel tudunk dolgozni egyszerre.
7. Mielőtt a fenyőfára vagy a gyomrunkba kerülne, cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Zsírpapírból hajtogatott „habzsákba” töltjük, és a kis mézeseket ezzel díszítjük.

kb. 50 darab
Elkészítési idő: 2,5 óra + pihentetés
Egy darab: 107 kcal