Hozzávalók:
30 dkg zabpehely, 10 dkg mazsola (kis kockákra vágott aszalt szilva vagy barack is lehet), 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3-3 evőkanál olaj, méz és sárgabaracklekvár, 12 evőkanál tej, 1 kisebb narancs vagy citrom reszelt héja
a tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj
a bevonáshoz: 15 dkg tejcsokoládé
1. A zabpelyhet a mazsolával és a dióval egy tálba rakjuk. A tojásokat hozzáadjuk, majd ráöntjük az olajat, a mézet, a lekvárt és a tejet is. A reszelt citromhéjjal ízesítjük, jól összekeverjük.
2. Egy kb. 25×30 centis tűzálló tálat vagy tepsit alufóliával kibélelünk, olajjal kikenjük, majd a zabpelyhes masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 16-20 percig sütjük.
3. A sütőből kivéve vágódeszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és ezt az egészséges csemegét még melegen kétujjnyi hasábokra vágjuk. Ha kihűlt, az egyik oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk (de ezt el is hagyhatjuk).
Jó tanács
– A masszát sütés előtt 2-3 evőkanál szezámmaggal vagy napraforgómaggal is gazdagíthatjuk.
kb. 16 szelet
Elkészítési idő: 40 perc
Egy darab: 236 kcal ● 7,8 g fehérje ● 11,3 g zsír ● 25,6 g szénhidrát ● 4,0 g rost ● 52 mg koleszterin