Paprikás fönnálló – készítette az Amatőr királyi szakácsklub, Bojtor Tibor királyi főszakács és Szabó Mária királyi szakács

Paprikás fönnálló
Paprikás fönnálló
Paprikás fönnálló
Paprikás fönnálló
Eleink szüretkor, kukoricatöréskor gyakran sütötték, mert nem száradt ki, tarisznyába rakva vihették magukkal a munkába. Liba- vagy sertészsírral a hagyományos módon kelt tésztát készítettek, de csak annyi cukrot tettek bele, amennyi az élesztő fölfuttatásához kellett. letakarva kelni hagyták, azután kinyújtották úgy 1 centi vastagra, téglalap alakúra. Zsírt pirospaprikával, egy kevés őrölt köménnyel és őrölt borssal összekevertek, és a tésztát ezzel megkenték. Föltekerték, akár a piskótatekercset szokás, Azután majd kétujjnyi vastag szeletekre vágták, és kizsírozott tepsibe sorakoztatták úgy, hogy az utolsó fordulatnál a tészta végét a tekercsek alá fordították, és odanyomták. Ennek az apró mozzanatnak köszönhetően a tészta nem tud sütés közben „szétmászni”, csak felfelé tud növekedni, 3-4 részletben megemelkedik majd, innen a neve. Olvasztott zsírral vékonyan lekenték, majd 20-25 percnyi pihentetés után közepesen forró sütőben 20-25 perc alatt megsütötték.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc