Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 3 evőkanál tejföl, 35-40 dkg finomliszt (pontosabban amennyit a tészta fölvesz),1 csomag sütőpor (12 gr)
a töltelékhez: 25 dkg lebbencstészta, só, 1 kg tehéntúró, 2 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom lereszelt héja, 5-6 dkg mazsola
a kikenéshez: diónyi vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez: 1 tojás
1. Könnyű linzertésztát készítünk: a margarint először magában, majd a cukorral és a tejföllel keverjük habosra. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekkel összegyúrjuk. Akkor jó, ha az átlagnál lágyabb, jól nyújtható omlós tészta lesz belőle. Elfelezzük, folpackba csomagoljuk és míg a tölteléke elkészül, hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ehhez a lebbencstésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
3. A túrót villával összetörjük, majd a tojásokkal, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral, a citrom reszelt sárga héjával és a mazsolával összekeverjük. A teljesen lecsöpögtetett tésztával összeforgatjuk.
4. Az egyik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, azután egy margarinnal kikent nagy tepsibe (38 x 30 cm) simítjuk. A túrós, tésztás keveréket egyenletesen ráhalmozzuk. A másik omlós tésztát is kinyújtjuk, az előzőeket befedjük vele. Tetejét felvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk. Porcukorral behintve tálaljuk.
kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 257 kcal • fehérje: 5,2 gramm • zsír: 12,1 gramm • szénhidrát: 31,8 gramm • rost: 0,2 gramm • koleszterin: 49 milligramm