Darafelfújt mézes gyümölcsöntettel


Hozzávalók:
1 liter tej, 25 dkg (3 dl) búzadara, 1 mokkáskanál só, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor (méz is lehet), 2 dl tejföl, 2 narancs reszelt héja
a tál kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
50-60 dkg idénygyümölcs: pl. őszibarack, szilva, szeder, áfonya (de jó a fagyasztott is), 5 evőkanál méz

1. A tejet felforraljuk, a darát kevergetve beleszórjuk. Enyhén megsózzuk és tovább keverve 6-8 percig kis lángon főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, a vajat (margarint) hozzáadjuk, majd szorosan lefödve, a darát duzzadni hagyjuk.
2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tejfölt, a kihűlt darát és az alaposan megmosott narancs reszelt héjat hozzáadjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.
3. A vajjal (margarinnal) vékonyan kikenünk egy 20 x 25 centis tepsit vagy tűzálló tálat és zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 50 percig sütjük. Ha időközben a teteje túlságosan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor már csak meleg, tálra borítjuk és kb. 8 szeletre vágjuk.
4. A megtisztított, megmosott gyümölcsöt a mézzel turmixoljuk, és a darafelfújtra öntjük.

Jó tanács
– Búzadara helyett kukoricadarával is készíthetjük.
– Aki szereti, a felfújt masszájába mazsolát is keverhet.
– Ha az öntethez használt gyümölcs nem elég lédús, 1-2 evőkanál vízzel hígíthatjuk, ha pedig túl kemény (pl. a körte), akkor először egy kevés vízben puhára főzzük, s csak ezután turmixoljuk.
– Aki a pirított dara ízét kedveli, először a margarinon kevergetve pirítsa aranysárgára, s csak ezután öntse rá a tejet.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: (öntettel): 399 kcal • fehérje: 11,6 gramm • zsír: 17,8 gramm • szénhidrát: 47,9 gramm • rost: 2,7 gramm • koleszterin: 165 milligramm