Hozzávalók:
25 dkg friss (tisztítva mérve) vagy konzervananász, 18 dkg vaj vagy sütőmargarin, 18 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 38 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál só, 5 dkg kókuszreszelék, 1 dl tej, 2 evőkanál rum
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a díszítéshez:
3 dl habtejszín, 2 evőkanál kristálycukor, 25 dkg friss (tisztítva mérve) vagy konzervananász, 5 dkg kókuszreszelék
1. Az ananászt lecsöpögtetjük, közepes kockákra vágjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a kétféle cukorral jó habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat is. A lisztet a sütőporral, a sóval és a kókuszreszelékkel összeforgatjuk, majd az előzőekhez adjuk a tejjel és a rummal együtt.
2.Egy kuglófformát kikenünk, és a tésztával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 1 óra 20 percen át sütjük.
3.A díszítéshez szánt tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a cukrot is, majd a kihűlt kuglófot körbekenjük vele. Az ananászt körben nekitapasztjuk, kókuszreszelékkel megszórjuk.
Jó tanács
– Csak akkor tudjuk az ananászt és a kókuszreszeléket a kuglóf oldalához tapasztani, ha a tejszín jó kemény. Éppen ezért használhatunk a bevonáshoz növányi tejszínt, ami mindig jól tartja az állagát, de az is jó, ha egy kevés olvasztott zselatint vagy habfixálót keverünk a hagyományos tejszínhabhoz.
12 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy szelet: 485 kcal