„Vitaminos” zsemlék


Hozzávalók:
5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 2 evőkanál méz, 2 közepes sárgarépa, 1 dl búza- vagy zabkorpa, 2 dl teljes őrlésű rozsliszt vagy zabpehelyliszt, 8-9 dl finomliszt, 2 dl rozs- vagy zabpehely, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
zabpehelyliszt

1. A tejet meglangyosítjuk, egy tálba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Megsózzuk, a mézet meg a reszelt sárgarépát hozzáadjuk, majd a zabkorpával, a kétféle liszttel meg a zabpehellyel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. A vége felé az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Ez a massza nem válik el az edény falától, egy kicsit ragacsos marad, de így a jó, nem kell tőle megijedni. Letakarva, langyos helyen 35-40 percen át kelesztjük.
2. Ha megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk, könnyedén rúddá sodorjuk, majd kb. 40 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket finoman átgyúrjuk, s egyúttal zsemle alakúra formáljuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, vizes ecsettel lekenjük, langyos helyen 45-55 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 15 percig sütjük.

Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten 3 napig friss marad.
– A frissen sült, de már kihűlt zsemle lefagyasztható.

kb. 40 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 90 kcal • 3,0 gramm fehérje • 1,8 gramm zsír • 15,1 gramm szénhidrát • 1,5 gramm rost • 4 milligramm koleszterin