Molnárka sonkával és tormakrémmel

Molnárka sonkával és tormakrémmel
Hozzávalók
a molnárkához:
kb. 4,5 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 4 dkg élesztő, 1 kg BL–80-as fehér kenyérliszt, 2 tojás, 2 kiskanál só, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a töltéshez:
20 vékony szelet gépsonka
a tormakrémhez:
10 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál finomliszt (5 dkg), 4 dl tej, 1 csapott kiskanál só, 4-5 evőkanál csemege reszelt torma, őrölt fekete bors, porcukor, citromlé

1. A tejet a cukorral ízesítve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 2-3 evőkanál lisztet adunk hozzá, letakarjuk, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután átöntjük egy nagy tálba. A maradék lisztet rászórjuk, a tojásokkal, a sóval és a fölolvasztott, de nem meleg vajjal kb. 10 perc alatt bedagasztjuk. Letakarva, meleg helyen jó 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, vastagabb rúddá sodorjuk, és 5 részre osztjuk. Egyenként 20-25 centis kerek lappá nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Fordítva tekerjük föl mint a hagyományos kifkit, azaz a csúcsuktól kifelé, a széle felé tekerjük. Szélső csücskeiket kicsit visszahajtjuk a kifli alá, amiket azután kivajazott tepsibe rakunk, és újabb 1 órán át kelesztjük. Végül a tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 20-25 perc alatt megsütjük.
3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tormakrémet. Ehhez a vaj felét egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, kicsit se piruljon meg.
A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, megsózzuk, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elektromos habverővel kikeverjük, majd a maradék vajat (5 dkg) hozzáadva habosra keverjük. A reszelt tormával ízesítjük, és megkóstoljuk. Ha szükséges, egy kevés sóval, frissen reszelt tormával, őrölt fekete borssal, porcukorral és citromlével tökéletesíthetjük az ízét.
4. Tálaláskor a molnárkákat lapjában bevágjuk, 1-1 sonkaszeletet hajtogatunk bele, aminek a tetejére csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet.

Jó tanács
– A molnárka 2-3 nappal a készítése után is pontosan olyan, mintha frissen sült volna, ha mikrohullámú sütőben 15-20 másodperc alatt megmelegítjük.

kb. 20 darab
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy darab: 359 kcal