Hozzávalók
a tésztához:
18 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 1-2 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
2 sárgarépa, 2-3 vöröshagyma, 20-25 dkg brokkoli (fagyasztott is lehet), 1 zsenge cukkini, 1 piros húsú kaliforniai paprika (kápia is lehet), só, 1 dl főzőtejszín, 20 dkg natúr tejszínes krémsajt, 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 2 szelet pirítós
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tésztára:
szűk maréknyi zsemlemorzsa
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, majd a tojással, a sóval és a vízzel összegyúrjuk. Folpackba csomagolva kb. 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A töltelékhez való összes zöldséget megtisztítjuk, a brokkolit apró rózsáíra szedjük, a többit közepes (1-1,5 centis) kockákra vágjuk. Enyhén sózott vízet forralunk, amibe beledobjuk a répát. 2-3 percnyi főzés után hozzáadjuk a hagymát és a brokkolit, majd újabb 2-3 perc elteltével belekerül a cukkini és a paprika is. 2-3 perig együtt főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, majd egy kikent alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele és zsemlemorzsával behintjük. A főzőtejszínt a krémsajttal és a tojásokkal kikeverjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
4. A pirítóst közepes kockákra vágjuk, a zöldségekkel összeforgatjuk, egyenletesen a tésztára szórjuk. A krémsajtos keveréket ráöntjük.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 25-30 perc alatt megsütjük.
Előételként kínáljuk, de könnyű főétel is lehet.
Jó tanács
– A zöldségekhez lecsöpögtetett olajbogyót vagy kapribogyót is keverhetünk.
8 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + a tészta pihentetése
Egy szelet: 410 kcal