„Zöld” pite (pie)

„Zöld” pite (pie)
Hozzávalók
a pie alaptésztához:
3 dl (kb. 18 dkg) finomliszt, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél mokkáskanál só, 2 evőkanál jéghideg víz
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
arasznyi darab póréhagyma, 15 dkg friss vagy fagyasztott brokkolirózsa, 15 dkg friss parajlevél, 3-4 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 kis csokor petrezselyem, 1 nagy gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 2 tojás, 1,5 dl főzőtejszín, 10-15 dkg reszelt sajt
a tésztára:
szűk maréknyi zsemlemorzsa

1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal (margarinnal) nagyon gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon akkora (kb. 30 centis) kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 26-27 centi átmérőjű, alacsony peremű, kikent formát kényelmesen kibélelhessük vele úgy, hogy pereme is legyen. A tésztát villával megszurkáljuk, nehogy sütés közben felpúposodjon. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 8 perc alatt elősütjük.
3. A póréhagymát megtisztítjuk, 0,5 centi vastagon fölszeleteljük. A brokkolit kisebb rózsáira bontjuk. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket durvára vágjuk. A vajat (margarint) kissé megforrósítjuk, a pórét 5-6 perc alatt közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölaprított petrezselyemmel behintve 1-2 percig tovább pirítgatjuk, majd rászórjuk 2-3 percre a spenótot is. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, azután az elősütött, zsemlemorzsával behintett tésztára halmozzuk. Az időközben enyhén sózott vízben roppanósra főzött, lecsöpögtetett brokkolirózsát is rászórjuk.
4. A tojásokat kissé felverjük, a tejszínnel elhabarjuk, enyhén megsózzuk, de egy kevés őrölt fehér borssal is fűszerezhetjük. A reszelt sajtot belekeverjük. A zöldségekre öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Forróra előmelegített sütőben (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megpirul. Nagy adag ropogós friss salátával tálaljuk.

8 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + a tészta pihentetése
Egy szelet: 424 kcal