Virsli köntösben

Virsli köntösben
Hozzávalók:
2 dl tej, fél kiskanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 15-15 dkg finomliszt és rétesliszt (az egyik helyett Graham-liszt is lehet), 1 csapott kiskanál só, 3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojássárgája, 10 virsli
a nyújtáshoz: egy kevés finomliszt
a lekenéshez: 2 tojássárgája
a tepsi kikenéséhez: 3-4 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tejet kissé meglangyosítjuk, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos helyen 10 percig pihentetjük, ezalatt kissé felfut.
2. A kétféle lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk, majd az olvasztott vajjal (margarinnal), a tojássárgájával meg a tejes élesztővel 8-10 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától.
3. Letakarjuk, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 30×30 centis lappá nyújtjuk, majd derelyemetszővel 3 centis csíkokra vágjuk.
4. Tojássárgájával egyenként lekenjük, majd ezzel az oldalukkal lefelé körben a virslikre tekerjük úgy, hogy a tésztaszélek egy kicsit takarják egymást, a virsli pedig ne látszódjék ki.
5. Kivajazott tepsibe rakjuk, tetejüket is lekenjük tojássárgájával. Letakarjuk, langyos helyen 15-20 percig kelesztjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 15 percig sütjük. Melegen kínáljuk.

10 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 339 kcal • 14,6 gramm fehérje • 20,6 gramm zsír • 23,5 gramm szénhidrát • 0,2 gramm rost • 129 milligramm koleszterin