Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg kristály- vagy valódi barna cukor, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 4 tojás, fél kiskanál szódabikarbóna, 12,5 dkg kukoricaliszt, 12,5 dkg rizsliszt, 1,5 dl főzőtejszín (tej is lehet), 10 dkg natúr napraforgómag (pirított is lehet)
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
porcukor
1. A szobameleg vajat először magában, majd a cukorral keverjük habosra. A fahéjjal fűszerezzük, a tojásokat egyesével beledolgozzuk. A szódabikarbónával összeforgatott liszteket és a tejszínt hozzákeverjük, végül a napraforgómagot is beleszórjuk, de ez akár a tetejére is kerülhet.
2. A masszát egy kivajazott, kb. 30×20 centis tepsibe vagy tűzálló tálba simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 30-35 percig sütjük. Kockákra vágva, porcukorral behintve tálaljuk. Letakarva szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben 3 napig eláll.
Jó tanács:
Ha a napraforgómagot előre, egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, aromásabb lesz az íze.
kb. 12 szelet
Elkészítési idő: 50 perc
Egy szelet: 430 kcal • fehérje: 5,8 gramm • zsír: 27,8 gramm • szénhidrát: 39,1 gramm • rost: 1,7 gramm • koleszterin: 125 milligramm