Szezámmagos, sajtos rudak

Szezámmagos, sajtos rudak
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 kiskanál só, 1 kiskanál mákszem (egészben, nem őrölve), 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 7,5 dkg reszelt trappista sajt, 7,5 dkg reszelt füstölt sajt
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tetejére:
1 tojásfehérje, maréknyi szezámmag

1. A kétféle lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a puha (szobahőmérsékletű) vajjal (margarinnal), a sóval, a mákkal, a tejföllel, a tojássárgájával és a kétféle sajttal összedolgozzuk. Meglisztezett gyúrólapon kézzel 5-7 milliméter vastagságúra, kb. 35×30 centis téglalappá lapítjuk.
2. A tojásfehérjét kissé felverjük, a tészta tetejére kenjük, majd szezámmaggal gazdagon beszórjuk.
3. Derelyevágóval kisujjnyi csíkokra metéljük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük.

Jó tanács
– A tésztát kerekre szaggatva pogácsának is megsüthetjük, de akkor ne feledjük el megsütni a leeső részeket sem!

Kb. 75 darab
Elkészítési idő: 1 óra
Egy darab: 54 kcal