Szalonnás masni


Hozzávalók
az alaprecept szerint elkészített leveles vajastészta (2 csomag – 2 x 50 dkg – fagyasztott leveles vajastészta is lehet), kb. 20 vékony szelet főtt füstölt húsos szalonna (sliced bacon)
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás
a tetejére:
10-12 dkg reszelt sajt

1. A tésztát lisztezett késsel kettévágjuk, ha fagyasztottal készítjük, akkor azt hűtőszekrényben fölengedjük. Enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 3 milliméter vékonyságú, egyforma nagyságú téglalapokká nyújtjuk.
2. Az egyiket felvert tojással gyöngéden megkenjük, majd a szalonnaszeleteket egymás mellé ráfektetjük. A lényeg, hogy mindenhová jusson belőle.
3. A másik tésztalapot ráillesztjük, nyújtófával egy kicsit összenyomjuk, majd éles késsel kétujjnyi széles, 10 centi hosszú csíkokra vágjuk. A tésztadarabokat egyenként megcsavarjuk – így lesz masni formájuk –, majd tepsire sorakoztatjuk.
4. Tetejüket a maradék felvert tojással lekenjük – arra vigyázzunk, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor a tészta nem emelkedik fel –, a reszelt sajttal behintjük, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.

kb. 30 darab
Elkészítési idő: 30 perc + amíg felenged a tészta
Egy darab: 241 kcal • fehérje: 5,3 gramm • zsír: 20,1 gramm, szénhidrát: 10,0 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 73 milligramm
Nehézségi foka: ●●●●○○ ha készen vásárolt tésztából készítjük: ●●○○○○