Mityu túrós palacsintája (édes) – „Mityu” receptje

Mityu túrós palacsintája (édes) - „Mityu” receptje

Hozzávalók
a palacsintához:
12,5 dkg finomliszt, csipetnyi só, 2 kis tojás, 2,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál rum, kb. 0,5 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
a sütéshez:
olaj
a töltelékhez:
5 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 25 dkg tehéntúró, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojás, csipetnyi só, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja
az öntethez:
1 tojás, 3 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej
a tetejére:
porcukor

1. A palacsintatésztához a lisztet és a sót egy tálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, és simára eldolgozzuk. Ezután adjuk hozzá az olajat, a rumot és a szódavizet. Alufóliával letakarva 30-60 percig pihentetjük, hogy sütéskor majd ne szakadjon a tészta.
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, konyhai papírtörlőn leszárogatjuk. Egy tálba rakjuk, a rummal meglocsoljuk. A túrót krumplinyomón vagy szitán áttörjük. Kb. 2 deka vajjal vastagon kikenünk egy közepes nagyságú tűzálló tálat vagy tepsit, olyat, amelyben majd tálalhatjuk is, ha kész. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat  a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót és a rumos mazsolát, belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, majd óvatosan, hogy össze ne törjük beledolgozzuk a tojáshabot
3. Egy közepes méretű serpenyőt (a teflonbevonatút is) az első palacsinta sütése előtt vékonyan vékonyan kikenünk olajjal, megforrósítjuk. A tésztából a hagyományos módon 8 palacsintát sütünk.
4. A túrótölteléket arányosan elosztjuk a palacsintákon, elkenegetjük, majd fölcsavarjuk. Egyenként félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva a kikent tepsibe rakjuk.
5. Az öntethez valókat egy botmixerrel simára keverjük, a palacsintarakottas tetejére locsoljuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna lesz, és a tejes-tojásos öntet is megsül rajta. 5 percig pihentetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy adag: 700 kcal • fehérje: 24,1 gramm • zsír: 31,6 gramm • szénhidrát: 79,6 gramm • rost: 2,2 gramm • koleszterin: 275 milligramm