Moagganat szabanih (spenótos, mogyorós tésztabatyuk) – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Moagganat szabanih (spenótos, mogyorós tésztabatyuk)
Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg finomliszt, 2 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, 1 tojás, kb. 0,5 dl víz
a nyújtáshoz, formáláshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
20-25 dkg spenót, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál sós mogyoró, 2-3 zsályalevél, 1 kis gerezd fokhagyma, körömnyi darab reszelt gyömbér, késhegynyi őrölt római kömény, só, őrölt fekete bors, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa
a lekenéshez:
1 tojás
a sütéshez:
bő olaj
a tálaláshoz:
1 kis doboz hámozott kockázott paradicsom, só, őrölt fekete bors, egy kevés csípős pirospaprika (lehet csiliolaj is), néhány mentalevél

1. A tésztához a lisztet az olajjal, a sóval, a tojással és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy a hagyományos gyúrt tésztánál éppen csak egy kicsit legyen lágyabb. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg elkészül a tölteléke.
2. Ehhez a spenótot többször váltott hideg vízben megmossuk, szárát lecsípkedjük. A leveleket enyhén szódabikarbónás, forrásban lévő vízbe rakjuk, 1 perc elteltével kiemeljük, lehűtjük, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, egy tálba szórjuk. A durvára vágott mogyorót és zsályát hozzáadjuk, zúzott fokhagymával, az apróra reszelt gyömbérrel meg a római köménnyel fűszerezzük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. Beleütjük a tojást, és hozzákeverjük a morzsát, hogy a massza ne legyen túl lágy.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon vagy tésztagéppel kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk. A legnagyobb, lehetőleg hullámos szélű kiszúróval (fánkszaggatóval) kiszaggatjuk. Ezeket a kis korongokat fölvert tojással lekenjük, majd mindegyikre kb. 1 kiskanálnyi spenótos tölteléket halmozunk. A kis korongokat félbehajtjuk. A tészták találkozásánál villával alaposan lenyomkodjuk, nehogy a tészta sütés közben kinyíljon, tölteléke kifolyjon.
4. Bő, forró olajban (fritőzben 160-170 ºC-on) 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük, konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Fontos, hogy a sütésével vigyázzunk, mert könnyű megégetni.
5. Azon melegében, fűszeres paradicsommártással tálaljuk. Utóbbi úgy készül, hogy a konzervparadicsomot levével együtt turmixoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés csípős paprikával és apróra vágott mentalevélellel fűszerezzük. Hidegen, mártogatóként tálaljuk a meleg falatokhoz.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 301 kcal • fehérje: 13,7 gramm • zsír: 7,8 gramm • szénhidrát: 43,9 gramm • rost: 4,4 gramm • koleszterin: 135 milligramm