Káposztás bukta

Káposztás bukta
Hozzávalók:
1 kg édes káposzta, só, 7-8 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál kristálycukor
a tésztához:
25 dkg Graham-liszt (teljes őrlésű liszt), 25 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál kristálycukor, kb. 3,5 dl langyos tej, 2 tojássárgája, csipet só, 4-5 evőkanál olaj
a nyújtáshoz:
finomliszt vagy Graham-liszt
a sütéshez:
bő olaj

1. A káposztás buktához a káposztát kitorzsázzuk, foltos külső leveleit eltávolítjuk, majd a fejet megmossuk és lereszeljük. Kb. 1 kiskanál sóval összekeverjük, fél órán át állni hagyjuk, hogy levet eresszen, azután kicsavarjuk.
2. Ezt a reszelt káposztát egy lábasban, a megforrósított olajon megborsozva megpirítjuk, majd lefödve puhára pároljuk.
3. Közben elkészítjük a tésztát. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt 1 deci cukros tejben fölfuttatjuk, a liszthez adjuk és a tojások sárgájával, csipetnyi sóval meg a maradék tejjel 5-6 perc alatt közepesen kemény kelt tésztává dagasztjuk. Végül az olajat is beledolgozzuk. Langyos helyen letakarva kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon félujjnyi vastagra nyújtjuk, és 10×10 centis négyzet alakú lapokra szabjuk. Mindegyik közepére párolt káposztát halmozzuk, majd a tészta két oldalát visszahajtjuk, és mint a töltött káposztát, összegöngyöljük. Az így kapott buktákat 20 percig kelesztjük, majd bő olajban (egyik oldalát lefödve, a másikat fedő nélkül – ahogyan a farsangi fánkot is szokás) kb.4 perc alatt pirosra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + pihentetés
Egy adag: 519 kcal