Juhtúrós pogácsa – készítette Major Zoltánné

Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 1 csapott kiskanál só, 3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl (pontosan kimérve, a kis poharas nem elég)
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Az élesztőt rámorzsoljuk, a meglangyosított tejet és margarint (egyik se legyen meleg!) ráöntjük. A juhtúrót rámorzsoljuk, a tojássárgáját és a tejfölt hozzáadjuk. Összegyúrjuk, letakarva 1 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
2. Meglisztezett gyúrólapon kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 4 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Felvert tojással lekenjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (195 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 18-20 percig sütjük.

kb. 50 darab
Elkészítési idő: 1 óra + kelesztés
Egy darab: 89 kcal • fehérje: 2,6 gramm • zsír: 4,8 gramm • szénhidrát: 8,8 gramm • rost: 0,5 gramm • koleszterin: 16 milligramm