Üdítők és a cukorbetegség

Az üdítők és a cukorbetegség
A Diabetologia című szakfolyóirat idén áprilisi számában egy nagyon érdekes és tanulságos cikk jelent meg. Az angol nyelvű anyag többféle fordításban is napvilágot látott nálunk, jellemző, hogy az egyik internetes bulvároldalon a napi mennyiséget havi mennyiségnek fordították, és ez senkinek nem tünt fel!
Na de áttérnék a cikk lényegére, mely nem kevesebbet állít, mint hogy a cukros üdítök rendszeres fogyasztása megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának mielőbbi kialakulását.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szerint világszerte több mint 310 millióan szenvednek cukorbetegségben, így nem csoda, hogy folyamatosan kutatják az okokat. A legfrissebb, 8 európai nemzetre – brit, német, dán, olasz, spanyol, svéd, francia és holland – kiterjedő nemzetközi kutatás során összesen 350 ezer résztvevő egészségügyi adatait elemezték, és megállapították, hogy napi egy doboz cukros üdítő – egészen pontosan 336 gramm mennyiség – rendszeres elfogyasztása 22%-kal növelte a 2-es tipusú cukorbetegség mielőbbi kialakulásának kockázatát, azokkal szemben, akik csak havi egy ilyen üdítőt isznak.
Az új kutatási eredmények összhangban vannak a korábbi amerikai vizsgálatok következtetéseivel, amelyek egyértelmű összefüggést állapítottak meg a cukros üdítőitalok fogyasztása és a magasabb testtömeg, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.
„Az európai lakosság egyre növekvő cukrosüdítőital-fogyasztását figyelembe véve rendkívül fontos, hogy egyértelmű üzeneteket fogalmazzunk meg azüdítőitalok negatív egészségügyi hatásairól” – jegyezte meg Dora Romaguera, az Imperial College London vezető kutatója.
Csábító az ízük, így nehéz megállni, s főleg a gyermekeimnek elmagyarázni, de családi asztalunkon csak ünnepnapokon vendégeskednek cukros üdítők; és eljutottunk oda, hogy a teát is édesítés nélkül isszuk. Az említett kísérlet eredményei csak megerősítenek abban, hogy jó úton járunk, bár tudom, hogy még messze nem teszünk meg mindent az egészségünk érdekében.