Csemegeuborkás virslitorta

Csemegeuborkás virslitorta
Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg finomliszt, fél kiskanál só, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
10 dkg húsos füstölt szalonna, 2-3 közepes vöröshagyma, 2,5 dl tejföl, 2 tojás, fél kiskanál ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kis csokor petrezselyem, 3 pár virsli, 20 dkg csemegeuborka
a nyújtáshoz:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa
a tésztára:
szűk maréknyi zsemlemorzsa

1. A tésztához a lisztet a sóval összeforgatjuk, majd a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a tojást és a vizet hozzáadjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A szalonnát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben együtt aranysárgára pirítjuk. A tejfölt a tojásokkal simára habarjuk, az ételízesítővel, a borssal és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A karikákra vágott virslit, a lecsöpögtetett kis kockákra aprított csemegeuborkát és a már csak langyos szalonnás hagymát hozzáadjuk.
3. A tésztát meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, egy vajjal (margarinnal) kikent 24 centi átmérőjű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy kb. 3 centi magas pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, a zsemlemorzsával meghintjük.
4. A virslis uborkás ragut elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (195 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 30-35 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk.

10 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + a tészta pihentetése
Egy szelet: 415 kcal • fehérje: 13,1 gramm • zsír: 26,9 gramm • szénhidrát: 29,7 gramm • rost: 3,1 gramm • koleszterin: 115 milligramm