Hozzávalók:
1 kg öreg burgonya (az újkrumpli nem jó hozzá), 5 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 25 dkg reszelt trappista sajt, 8 dl (kb. 50 dkg) Graham-liszt (lehet rétesliszt vagy finomliszt is), 7,5 dl (kb. 50 dkg) finomliszt, 1 evőkanál só, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
egy kevés liszt
a lekenéshez:
1 tojás, (vaj vagy margarin)
1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük és hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt kb. 1 deci langyos tejbe morzsolva fölfuttatjuk, a sajtot lereszeljük.
2. A kétféle lisztet egy nagy tálban 1 evőkanálnyi sóval összekeverjük és a margarinnal elmorzsoljuk. Az élesztőt meg a burgonyát hozzáadjuk, 20 deka reszelt sajtot beleszórunk, végül a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztává dagasztjuk.
3. Ezt követően konyharuhával letakarjuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk. Másnap enyhén lisztezett gyúródeszkán kétujjnyi vastagságú, kb. 30×30 centis lappá nyújtjuk. A tészta tetejét késsel kissé bevagdossuk, majd a simára vert tojással megkenjük, 8 centi átmérőjű fánk-, illetve pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és az így kapott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
4. A maradék reszelt sajtot a tetejére szórjuk, végül előmelegített sütőben nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 5 percig, majd a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) további 20 percig sütjük.
Jó tanács
– Akinek tojásmentesen kell étkeznie, a kis süteményeket olvasztott vajjal vagy margarinnal (lehet olaj is), kenje le.
18 darab
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc + kelesztés
Egy darab: 420 kcal • fehérje: 12,9 gramm • zsír: 18,3 gramm • szénhidrát: 49,3 gramm • rost: 8,7 gramm • koleszterin: 31 milligramm