Burgonyapelyhes, magos rudacskák

Burgonyapelyhes, magos rudacskák
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
1 csomag (12,5 dkg) burgonyapüré pehely
50 dkg finomliszt
1 kiskanál só
1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
12 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojás, (vaj vagy margarin)
a tetejére:
maréknyi szezámmag és napraforgómag vegyesen

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A burgonyapüré pelyhet egy tálba szórjuk, a tejes élesztővel elkeverjük. A lisztet és a sót rászórjuk, a tejfölt és az olvasztott vajat (margarint) hozzáadjuk, majd 6-8 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha egy kicsit keményebb, a kenyértésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen kb.1 óra 30 perc alatt majd a duplájára kelesztjük.
2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon 0,5 cm
vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítva a hajtogatást is, a pihentetést is megismételjük.
3. A hajtogatot tésztát másfél ujjnyi (1,5 cm) vastagságúra kinyújtjuk, majd éles késsel a tetejét berácsozzuk (bevágjuk). Felvert tojással megkenjük,
ujjnyi rudacskákra vágjuk és vajjal (margarinnal) kikent nagytepsibe rakjuk.
4. Tetejüket a szezámmag és a napraforgómag keverékével behintjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük.

Jó tanács
– Nemcsak a tészta tetejére szórhatunk a magkeverékből, hanem dagaszthatunk a tésztájába is.
– Magkeverék helyett a rudacskák tetejére reszelt sajtot is szórhatunk.
– Akinek tojásmentesen kell étkeznie, a kis süteményeket olvasztott vajjal vagy margarinnal (lehet olaj is), kenje le.

kb. 60 darab
Elkészítési idő: 1 óra + kelesztés és pihentetés
Egy darab: 59 kcal