Borsos töpörtyűs pogácsa

Borsos töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
2 dl tej, 1 kiskanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet a töpörtyű készítésekor kisűlt zsír is), 1 dl tejföl, 0,5 dl fehérbor, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál só, 40 dkg darált tepertő
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás

1. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, majd az olvasztott, de nem meleg vajjal, a tejföllel, a fehérborral, a borssal, a sóval és a fölfuttatott élesztővel lágy kelt tésztát dagasztunk belőle.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapon téglalap alakúra nyújtjuk, és a darált töpörtyűvel megkenjük. Fölcsavarjuk, akár a bejglit, és letakarva bő félórára hűtőbe tesszük.
3. A tésztát meglisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Balról is, jobbról is egynegyednyit a tészta közepéig felhajtjuk, majd a tészták találkozásánál újra félbehajtjuk. Letakarva bő félórára hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk. ez előző, úgynevezett dupla hajtogatást megismételjük pihentetéssel együtt. A tésztát még egyszer hajtogatjuk, pihentetjük.
4. A tésztát szűk 2 centi vastagra, 37×27 centisre nyújtjuk, tetejét felvert tojással lekenjük, késsel berácsozzuk (keresztben bevágjuk). Egy lisztbe mártott 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, 20 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 20-22 perc alatt megsütjük.

42 darab
Elkészítési idő: bő 1 óra + többszöri pihentetés
Egy darab: 125 kcal