Provanszi mártás (meleg)

Provanszi mártás (meleg)
Alapja a barnamártás, amit az alaprecept szerint megfőzünk. 4 decinyit kimerünk belőle, ez általában elég egy 4 fős fogáshoz. 1 nagyobb csiperkegombát megtisztítunk, és apróra vágunk, ahogyan 1 meghámozott, kimagozott paradicsomot is. 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagymát 4 deka olvasztott vajon megfuttatunk, majd az előzőeket hozzáadjuk. 1 gerezd zúzott fokhagymával meg fél csokor fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, 3-4 percig nagy lángon kevergetve pirítjuk. A barnamártást 1 deci száraz fehérborral 3-4 percig forraljuk, a fűszeres vagdalékot hozzáadjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, 1 mokkáskanálnyi morzsolt szurokfűvel fűszerezzük. Roston sült bárány- és marhahúsokhoz illik leginkább.