Mornay-mártás, azaz sajtmártás (meleg)

Mornay-mártás, azaz sajtmártás (meleg)
Hozzávalók:
10 dkg gróji Gruyère sajt (lehet más jól olvadó kemény sajt is), 2 tojássárgája, 1 dl főzőtejszín vagy tejföl, 3,5-4 dl kicsit sűrűbbre főzött besamelmártás

1. A sajtot lereszeljük, és 2 tojássárgájával meg 1 deci tejszínnel vagy tejföllel közvetlenül tálaláskor a kész besamelmártásba keverjük.
2. Hal- és tojásételek, párolt zöldségek kísérője. Csőben sült ételek készítésekor is ezt használjuk. (Így nevezzük azt az eljárást, amikor a párolt, a sült zöldséget, húst vagy tésztát tűzálló tálba tesszük, mártással bevonjuk, reszelt sajttal meghintjük és sütőben vagy grillsütőben megsütjük.)

Jó tanács
– A gratin-mártás ugyanígy készül, mint a mornay-mártás, csak sajt nélkül.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 498 kcal