Gyors barnamártás (meleg)

Gyors barnamártás (meleg)
A barnamártás főzése időigényes feladat — régen a nagy éttermek konyháján hétfő reggel feltették főni, és pénteken leszűrték, közben állandóan ízesítették. Házi elkészítése is több óra, ezért született egy gyors változata, aminek íze megtévesztésig hasonlít az eredetire.
Ehhez 4 evőkanál olajon 3 csapott evőkanál kristálycukrot 2-3 perc alatt rozsdabarnára pirítunk, de vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor élvezhetetlenül keserű lesz. 1-1 sárgarépát és gyökeret, meg egy kis darab zellert meghámozunk, vékonyan fölszeleteljük (még jobb, ha lereszeljük), a pirított cukorban kb. 2 perc alatt megforgatjuk. 1 kiskanál paradicsompürével pirítjuk 1 percig, 2 evőkanál finomliszttel (Graham-liszt is lehet) megszórjuk. Még 1 percig kevergetve együtt pirítjuk, majd kb. 5 deci vízzel fölöntjük. 3-3 evőkanál nem túl sós szójamártással és Worcester-mártással, 1 kiskanál mustárral ízesítjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk. Kevergetve 5-10 percig főzzük. Ha túlzottan besűrűsödne, egy kevés vízzel hígítjuk. Végül leszűrjük — ezt átpasszírozni nem lehet, és 1 deci vörösborral ízesítve 3-5 percig forraljuk.