Hozzávalók:
5 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl hús- vagy csontleves (erőleves-, tyúkhúsleves- vagy marhahúsleves-kockából is készülhet) vagy 1 csapott kiskanál ételízesítő por
1. A vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet kevergetve 2 perc alatt megfuttatjuk benne, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon.
2. Habverőre váltunk, az időközben megforrósított levest két-három részben ráöntjük, közben habverővel szorgalmasan keverjük, nehogy csomós legyen. 3-4 perc alatt sűrű mártás lesz belőle. Fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz illik.
Jó tanács
– Ha szárnyashús kísérőjének kínáljuk, akkor szárnyashúslevessel, ha halhoz, akkor halalaplével (halcsontokból főzött lével) főzzük.
4 főre
Elkészítési idő: 10 perc
Egy adag: 142 kcal• fehérje: 1,7 gramm • zsír: 11,6 gramm • szénhidrát: 7,7 gramm • rost: 0,0 gramm rost • koleszterin: 28 milligramm