Béarni (berni) mártás (meleg)

Béarni (berni) mártás (meleg)
Hozzávalók:
4 apró vöröshagyma (fejesedő újhagyma), 3 ág friss (esetleg fél kiskanál szárított) tárkonylevél, 1 ág friss (esetleg fél mokkáskanál szárított) kakukkfű, késhegynyi só, késhegynyi őrölt fehér bors, 1,5 dl fehérbor vagy tárkonyecet, az alaprecept szerint (30 dkg vajból) készített hollandi mártás, 3-4 ágacska petrezselyem és fodros petrezselyem

1. Alapja a hollandi mártás, amit az alaprecept szerint elkészítünk. A hagymát megtisztítjuk, a tárkony meg a kakukkfű leveleit az ágról leszedjük, majd mindezeket finomra vágjuk, és egy mélyebb serpenyőbe vagy kisebb lábasba szórjuk. Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, és a bort vagy az ecetet hozzáadva, kis lángon 6-8 perc alatt sűrűre — amíg a felére beforr — főzzük.
2. A tűzről lehúzva 3 evőkanál vizet keverünk hozzá, majd apránként a kész hollandi mártásba szűrjük, jó habosra keverjük. A kétféle fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Azon forrón, különféle roston sült húsokhoz és párolt zöldségekhez tálaljuk.

6 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 361 kcal