Wellington szűzpecsenye


Hozzávalók:
1 nagy szűzpecsenye (65-70 dkg), só, 6 evőkanál olaj, 50 dkg csiperkegomba, 1 kisebb vöröshagyma, őrölt fekete bors, 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 2 tojás, fél csokor petrezselyem, 1 csomag (50 dkg) fagyasztott leveles vajastészta
a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás
a pecsenyeléhez:
1 mokkáskanál paradicsompüré (sűrített paradicsom), 1 csapott kiskanál finomliszt, csipetnyi ételízesítő por és őrölt kömény

1. A szűzpecsenyét vékony hártyájától megtisztítjuk, majd a húst megsózzuk, és egy serpenyőben a fele olajon 6-8 perc alatt körös-körül megpirítjuk, azaz elősütjük.
2. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, de az is jó, ha finomra vágjuk, ledaráljuk vagy merülőmixerrel fölaprítjuk, és a maradék olajon kevergetve addig pirítjuk, amíg a leve el nem párolog, vagyis zsírjára nem sül. Ezután 1 mokkáskanál sóval, fél mokkáskanál őrölt borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a felvert tojásokat. A fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Amikor a tojás megkocsonyásodott, a tűzről lehúzzuk.
3. A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Széleiről késsel vagy derelyevágóval 0,5 centi széles csíkokat vágunk, ez kerül a tetejére díszítésképpen.
4. Az elősütött húst a gombapéppel körebetapasztjuk, majd a tészta közepére helyezzük. Felvert tojással jól meg- és körbekenjük, a tésztát ráhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy az az oldala kerüljön alulra, ahol a hajtás van. Tojással bekenjük, a félretett tésztacsíkokkal díszítjük, majd tojással ezeket is megkenjük. Villával pár helyen megszurkáljuk, de vigyázzunk, nehogy a szúrás a húst is érje!
5. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 25 percig sütjük. Ha kész, a tepsiből kiemeljük, 10-15 percig pihentetjük.
6. Zsírjában a paradicsompürét és a lisztet kissé megpirítjuk, kb. 2 deci vízzel fölöntjük, az ételízesítővel és a köménnyel fűszerezzük, és épp csak 1-2 percig forraljuk.
7. A pecsenyét ujjnyi vastagon fölszeleteljük, akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres, és a pecsenyelével körülöntjük. Párolt vagy sült zöldségek vagy burgonyapüré és saláta illenek hozzá köretnek.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + érlelés
Egy adag (köret nélkül): 994 kcal