Busás töltött káposzta

Busás töltött káposzta Hozzávalók:
12 savanyúkáposzta-levél
1,2 kg savanyú káposzta
kb. 8 dl hagyományosan főzött passzírozott halászlé alap
a töltelékhez:
50 dkg bőr nélküli busafilé
10 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
maréknyi főtt rizs (lehet félig főtt vagy nyers is)
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, só
a tálaláshoz:
tejföl

1. Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a bőr nélküli busát meg a szalonnát kockákra vágjuk, és ledaráljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A szalonnás halhoz adjuk a tojással és a rizzsel együtt. Megborsozzuk, a pirospaprikával és a köménnyel fűszerezzük. Megsózzuk – nagyjából 1 csapott kiskanálnyi kell bele, jól összedolgozzuk.
2. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.
3. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak, majd egy fazékba rakjuk a nagyját. A töltelékeket szépen elrendezzük rajta, és a maradék káposztával befedjük. Annyi – kb. 8 deci – halászlé alappal öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. Felforraljuk, majd félig letakarva, az ételt egyenletes tűzön kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem kell, mert akkor a töltelék összetörhet Ha kell, elfövő levet pótoljuk.
4. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Megjegyzés
– Az eredeti fogást a Balatoni halgazdálkodási nonprofit Zrt csapata készítette.

Jó tanács
– Tapasztalataink szerint a busa feje és csontjai nem alkalmasak halászlé alap főzésére, így azt hagyományosan készítsük!

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag (tejföl nélkül): 510 kcal