Gesztenyepüré házilag

Gesztenyepüré házilag
Hozzávalók:
1 kg gesztenye héjastól (tisztítva kb. 70 dkg lesz belőle), 2 evőkanál rum, 20 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet, esetleg méz)
a tálaláshoz: tejszínhab

1. A gesztenyét megmossuk, kb. 40 perc alatt vízben megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, majd húsdarálón, kis lyukú tárcsán ledaráljuk.
2. A cukrot 0,5 deci vízben forralva föloldjuk, a darált gesztenyét belkeverjük. 2-3 percnyi főzés után a tűzről lehúzzuk. Amikor már csak meleg, a rummal ízesítjük, kihűtjük, hűtőszekrényben dermesztjük.
3. Tálaláskor nagy lyukú szitán vagy burgonyatörőn áttörjük, esetleg lereszeljük vagy húsdarálón ledaráljuk. Tejszínhabbal díszítve kínáljuk.

Jó tanács
– A gesztenyét nyersen is meghámozhatjuk, utána már csak főzni kell.
– Októbertől február elejéig kapható
szelídgesztenye, ilyenkor készíthetjük, illetve fagyaszthatjuk le az egész évre valót.
– Lefagyasztható.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag (tejszínhab nélkül): 346 kcal • fehérje: 8,4 gramm • zsír: 1,8 gramm • szénhidrát: 74,0 gramm • rost: 8,7 gramm • 0 milligramm koleszterin