VI. kárpát-medencei grillázstorta (égetett cukor) verseny

VI. kárpát-medencei grillázstorta (égetett cukor) verseny
Vér János és Vér Jánosné Anikó a népi sütés-főzés hagyományainak elkötelezett örzői. Néhány éve Anikó fejében született meg a gondolat, hogy megszervezzék a grillázstorta készítők versenyét, melyhez hasonló rendezvény sehol sincs. A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy idén november 30-án Tápióbicskén, már hatodik alkalommal mérhetik össze tudásukat a résztvevők; s megválasztják a grillázskészítők királyát és királynőjét is.

A krillázsról

A grillázs készítése a török időkből eredeztethető, ám sokáig nem találunk rá semmiféle utalást. Egy 1795 után Komáromban megjelent kicsiny szakácskönyv tudósít róla először, krillázs néven. Hegyesi József 1893-ban megjelent A legújabb házi cukrászat című könyve pedig már a mai paraszti gyakorlatnak megfelelő formában számol be a készítéséről.
Néprajzi leírásokban 1906-ban találkozunk az égetettcukor-tortával először, eszerint boldogi lakodalmakra készítették. Tápióbicskén tán a Drabik család a legismertebb grillázskészítő. Drabik Valéria a nagymamájától, Verona nénitől tanulta a fortélyokat, aki szintén a nagymamájától tanulta. Elbeszéléseikből tudjuk, hogy 1875-ben, amikor Valéria dédapja a borospincét építette az udvarban, grillázsos csemegét kínáltak az ott serénykedőknek.
Grillázstortát többnyire lakodalmakra készítettek, elfogyasztása szertartásszerű volt: a díszt széttörték, a tortát felvágták és körbekínálták a násznépnek, így mindenkinek jutott egy darab belőle.