Hajtogatott sajtos kifli

Hajtogatott sajtos kifli
Hozzávalók:
1 dl tej, 5 dkg élesztő, fél kikanál kristálycukor, 70 dkg finomliszt, 2,5 dl (jó 5 evőkanál) tejföl vagy kefir (natúr joghurt is lehet), 1 dl olaj, 2 tojás, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 evőkanál só, 20 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet)
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás
a tetejére:
köménymag vagy szezámmag

1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot belekeverjük és 10-15 percre félretesszük, hogy fölfuthasson. A lisztet egy tálba szitáljuk, a tejfölt, az olajat és a tojásokat hozzáadjuk. A felfuttatott élesztőt ráöntjük, és kb. 5 perc alatt jól kezelhető, a táltól elváló tésztát gyúrunk belőle. 8 egyenlő részre osztjuk, és félretesszük, de keleszteni még nem kell.
2. A puha vajat a sóval összekeverjük. Egy tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon 30 centis kerek lappá nyújtunk. A sós vaj egynegyedét egyenletesen rákenjük. A reszelt sajt egynegyedével egyenletesen meghintjük. Egy másik tésztacipót is kinyújtunk 30 centis kerek lappá, a sajttal behintett tetejére illesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk.
3. Éles késsel 12 szeletre (cikkre) vágjuk, akár egy pizzát.
A tészta hoszabbik oldalát pontosan a csúcsukkal szemben kb. 1 centi hosszan középen bevágjuk, és úgy kezdjük feltekerni a csúcsuk felé, hogy a bavágás mentén a tészta bal oldalát egy kicsit balra kifelé, jobb oldalát egy kicsit jobbra kifelé kezdjük tekerni. Fontos, minél több csavarással, a tésztát egy kicsit minden tekerésnél meghúzva (nyújtva) tekerjük föl. Az így kapott kis kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (egy nagytepsire 24 fér el). A többi hozzávalóból ugyanígy még 36 kiflit formálunk.
4. Tetejüket felvert tojással lekenjük és megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal vagy éppen maradék reszelt sajttal. Meleg helyen 45-50 perecen át kelesztjük.
Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 22-25 perc alatt megsütjük.

Jó tanács
– Frissen finom igazán, így ha maradna belőle másnapra, 70-80 ºC-os sütőben melegítsük át, így olyan lesz, mintha frissen sült volna.

48 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 141 kcal • fehérje: 3,7 gramm • zsír: 8,9 gramm • szénhidrát: 11,3 gramm • rost: 0,9 gramm • koleszterin: 30 milligramm