Lazaccal, sajttal rakott harcsa


Hozzávalók:
kb. 70 dkg afrikai harcsafilé, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 8-10 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 8 dkg finomliszt, 3 tojás, 15- 20 dkg reszelt trappista és ugyanannyi reszelt füstölt sajt, 8-12 vékony szelet füstölt lazac, 3-4 dl tejföl

1. A harcsafilét kissé lapjában 4-5 dekás, vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kisebb, de magas tűzálló tálat vagy tepsit a szalonnával kibélelünk úgy, hogy az edény peremén túllógjon.
2. A halat a lisztben, a felvert tojásban meg a kétféle sajt keverékében megforgatjuk, egy sort a tálba rakunk.
3. Erre néhány szelet füstölt lazac kerül, amire 1-2 evőkanál tejfölt kenünk. Ismét sajtbundás harcsa következik, majd a rétegezést addig folytatjuk így, míg a hozzávalókból tart, de a tetejére hal kerüljön. A tejfölt rálocsoljuk, a lelógó szalonnát ráhajtjuk.
4. Lefedjük, tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Eleinte, úgy 40 percre érdemes alufóliával letakarni az egész edényt, mert sülés közben nagyon fröcsköl.
5. Amikor kész, megvárjuk, amíg kihűl, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, különben nem szeletelhető. Másnap vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük és sütőben megforrósítjuk, de hidegen is asztalra adhatjuk. Ez az étel olyan laktató, hogy csak salátával, savanyúságokkal tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy adag: 1200 kcal • fehérje: 78,7 gramm • zsír: 88,8 gramm • szénhidrát: 21,2 gramm • rost: 1,3 gramm • koleszterin: 486 milligramm