Pesztós pármaitekercs


Hozzávalók:
20 dkg vékonyan szeletelt pármai sonka, 15 dkg mozzarella (a lében eltett, salátának való fajta), 10-12 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
a pesztóhoz:
5-6 dkg fenyőmag, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 kisebb csokor (3-3 dkg) petrezselyem és bazsalikom, 0,5 dl olaj (lehet olívaolaj is), 1 evőkanálnyi olaj az aszalt paradicsomról, só, frissen őrölt színes bors, 3-4 dkg reszelt parmezán sajt

1. Először a pesztót készítjük el. Ehhez a fenyőmagot egy serpenyőben szárazon, azaz minden zsiradék nélkül világosra pirítjuk, hűlni hagyjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a petrezselyem és a bazsalikom leveleit a szárakról lecsipkedjük. Mindezeket egy mozsárba rakjuk, és jó apróra törjük, közben apránként beledolgozzuk a kétféle olajat is. megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük a parmezán sajtot is.
2. Egy jó nagy lap – kb. 80 centi – folpackot kiterítünk. A sonkát szép sorban ráfektetjük úgy, hogy a szeletek egy kicsit fedjék egymást. A mozzarellát lecsöpögtetjük, majd amilyen vékonyan tudjuk, fölszeleteljük, és a sonkaszeletek felénk eső részénél kezdve a sonkára fektetjük. Ezek a szeletek ne takarják egy kicsit se egymást, ellenben jó szorosan legyenek egymás mellett.
3. Egyenletesen megkenjük a pesztóval – ha sajt nem is jut mindenhová, de pesztó itt is kerüljön a sonkára. Az aszalt paradicsomot vékony csíkokra vágjuk, egyenletesen elosztva a sajtra szórjuk. A folpack segítségével minél szorosabban föltekerjük. Jó szorosra csavarjuk a végeit, és a tekercset hűtőszekrénybe tesszük kb. 1 órára, hogy egy kicsit megdermedjen.
4. Tálaláskor, miután a folpackból kicsomagoltuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Barna kenyérből készült pirítóssal tálaljuk, ha pedig díszíteni szeretnénk, a pesztó alapanyaival – petrezselyem, bazsalikom, fenyőmag – ékesítsük.

Jó tanács
– Ha nem olajban eltett, hanem száraz aszalt paradicsomunk van, tegyük meleg vízbe kb. 10 percre, hogy magához térjen. Ezután lecsöpögtetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc + dermesztés
Egy adag: 661 kcal • fehérje: 26,4 gramm • zsír: 50,2 gramm • szénhidrát: 25,8 gramm • rost: 7,7 gramm • koleszterin: 90 milligramm