Hentes tokány

Hentestokány
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 6-8 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, kb. 1 kiskanál só, 1 púpozott kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré),15 dkg gépsonka, 15 dkg csemegeuborka, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem

1. A húst a rostjaira merőlegesen nem egészen kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen szélességben csíkokra vágjuk. A szalonnát vékony kis csíkokra metéljük, és egy lábasban, az olajat is ráöntve üvegesre pirítjuk. Ezalatt a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Most kerül rá a hús, amit kevergetve 5-6 perc alatt fehéredésig pirítunk.
2. Megsózzuk, a lisztet és a sűrített paradicsomot hozzáadjuk. 1 percig pirítgatjuk, azután kb. 3 deci vizet öntünk rá. Amint forrni kezd, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk, hogy kellően szaftos maradjon, no meg hogy ne égjen le.
3. A sonkát és az uborkát gyufaszálnyi csíkokra metéljük, a puha húshoz keverjük. Megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk. Éppen csak egyet forralunk rajta, aki szereti, egy kevés őrölt köményt is adhat hozzá, és már tálalhatjuk is. Párolt rizs illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– Pulykafelsőcomb-filéből ugyanígy kézíthetjük, de úgy kalkuláljunk, hogy annak kb. fél órával kevesebb főzés kell.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, köret nélkül egye.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Egy adag (köret nélkül): 490 kcal • fehérje: 37,5 gramm • zsír: 35,0 gramm • szénhidrát: 5,6 gramm • rost: 1,3 gramm • koleszterin: 138 milligramm
Nehézségi foka: ●●○○○○
Forrás: Európa 2000 szakiskola
Fotó: Burián Alexandra