Hentes tokány – készült az OnLive© főzőiskola 42. adásában

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 6-8 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma, kb. 1 kiskanál só, 1 púpozott kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré),15 dkg gépsonka, 15 dkg Bonduelle csemegeuborka, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem

1. A húst a rostjaira merőlegesen nem egészen kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen szélességben csíkokra vágjuk. A szalonnát apró csíkokra metéljük, és egy lábasban, az olajat is ráöntve üvegesre pirítjuk. Ezalatt a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Most kerül rá a hús, amit kevergetve 5-6 perc alatt fehéredésig pirítunk.
2. Megsózzuk, a lisztet és a sűrített paradicsomot hozzáadjuk. 1 percig pirítgatjuk, azután 3 deci vizet öntünk rá. Amint forrni kezd, kis lángra állítjuk, lefödjük, főzni kezdjük. 20-25 perc elteltével a leve annyira besűrűsödik, hogy 2 deci vizet hozzá kell önteni. Újabb 20-25 percnyi főzés következik, ami után ismét rá kell önteni 2-3 decinyi vizet.
3. A sonkát és az uborkát gyufaszálnyi csíkokra metéljük, a puha húshoz keverjük. Megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk. Éppen csak egyet forralunk rajta, aki szereti, egy kevés őrölt köményt is adhat hozzá, és már tálalhatjuk is. Párolt rizs illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– Pulykafelsőcomb-filéből ugyanígy készíthetjük, de úgy kalkuláljunk, hogy annak kevesebb főzés kell.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, köret nélkül egye.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Egy adag (köret nélkül): 490 kcal • fehérje: 37,5 gramm • zsír: 35,0 gramm • szénhidrát: 5,6 gramm • rost: 1,3 gramm • koleszterin: 138 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.