Francia mákos

Francia mákos
Hozzávalók
a mézes laphoz:
30 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál méz, 7,5 dkg vaj, 2 tojás
a nyújtáshoz: finomliszt
a mákos piskótához:
6 tojás, 18 dkg kristálycukor, 3 evőkanál víz, 0,5 dl olaj, 12 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg őröletlen (egész) mák
a vaníliás krémhez:
7 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 2 csomag (2×40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 2 tojássárgája, 30 dkg vaj
a tetejére:
8-10 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé

1. A mézes laphoz a lisztet a porcukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk. Ezután a mézzel, a vajjal meg a tojásokkal könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk, az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon 30×20 centisre – pontosabban egy picit nagyobbra, mert összeugrik – nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe fektetjük – még jobb, ha a tepsi hátára fektetjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 9-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A másik mézes lapot ugyanígy sütjük meg. Még melegen leválasztjuk a tepsiről, de vigyázzunk, mert mint a többi mézes lap, ez is könnyen törik.
2. A mákos piskótához a tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc alatt sűrűn folyósra felverjük, majd apránként beledolgozzuk a vizet és az olajat is. A lisztet a sütőporral és a mákkal összeforgatjuk. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük. Egyharmadnyi mákos keveréket rászórunk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. Ugyanígy adjuk hozzá a többi tojáshabot és lisztes mákot is. Sütőpapírral bélelt 30×20 centis tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. Elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük.
3. A vaníliás krémhez 5 deci tejet fölforralunk. A maradék 2 deci tejben a cukrot, a pudingport és a tojások sárgáját simára dolgozzuk. A forrásban lévő tejhez öntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, elektromos habverővel krémesre keverjük, majd apránként beledolgozzuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat is. A díszítéshez való diót egy serpenyőben szárazon – zsiradék nélkül – megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
4. Kezdődhet a sütemény rétegezése. Az egyik mézes lapot arra a vágódeszkára tesszük, amelyiken majd a süteményt szeletelni fogjuk. A krémet 40-40-20 % arányban elosztjuk. Az egyik 40 százaléknyi krémet egyenletes vastagságban a mézes lapra kenjük. A mákos piskótát ráillesztjük, egy kicsit a krémbe is nyomkodjuk. Ezt is megkenjük 40 százaléknyi krémmel, és ráillesztünk egy mézes lapot. A maradék krémmel egyenletesen megkenjük a tetejét.
5. A pirított diót durvára vágjuk, a sütemény tetejére szórjuk. Végül olvasztott csokoládét csurgatunk rá díszítésképpen, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen, a mézes lapok megpuhuljanak.
6. Forró vízbe mártott késsel nagyobb kockákra vágjuk.

Jó tanács
– Mák helyett dióval is pontosan ugyanígy készíthetjük.

16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 531 kcal ● fehérje: 9,8 gramm ● zsír: 31,0 gramm ● szénhidrát: 52,6 gramm ● rost: 2,9 gramm ● 153 milligramm koleszterin