Házi löncshús


Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb, 20 dkg tokaszalonna vagy zsírszalonna, 1,25 dl hideg víz, 2 dkg nitrites pácsó, 1 kiskanál kristálycukor, fél kiskanál őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál fokhagymapor
a főzéshez: só

1. A húst, miután minden hártyát, porcot leszedtünk róla, kockákra vágjuk, ahogyan a szalonnát is. A daráló nagy lyukú tárcsáján át ledaráljuk. Bő egyharmadát áttesszük egy tálba és tömőfával pépesítjük vagy merülőmixerrel pürésítjük. Fontos, hogy ne mixeljük sokáig, ne melegedhessen fel a húsos massza. Visszatesszük a darált húshoz, hozzáadjuk a jéghideg vizet, a pácsót – fontos, hogy ezt, azaz a nitrites pácsót használjuk, mert a löncshús csak így őrzi meg rózsaszínes színét -, a cukrot, a borsot és a fokhagymaport. Kézzel addig gyömöszköljük, míg egynemű, mindenhol jól fűszerezett massza nem lesz belőle.
2. Egy nagyobb celofánlapot kiterítünk, egy kevés vízzel meglocsoljuk, a húsos masszát ráhalmozzuk, majd kb. 6 centi magas, 8 centi széles téglatessté formáljuk rajta. A celofánt ráhajtjuk, az egyik végét megkötözzük, majd sonkakötözéssel megkötjük az egész pástétomot.
3. Egy széles lábasban enyhén sózott vizet forralunk, gyöngyöző forrásra állítjuk, a löncshúst beletesszük, és 1 óra 35 percen át így főzzük. Ahhoz, hogy a lölcshúst a víz mindenhol érje, egy kisebb lábast tegyünk a tetejére, így súlyozzuk le.
4. Készíthetjük úgy is, hogy egy püspökkenyér formát folpackkal kibélelünk, a húsos masszát jól tömörítve belesimítjuk. Folpackkal letakarjuk a tetejét is, és egy magas peremű tepsire tesszük. Annyi vizet öntünk köré, amennyi a forma jó feléig ér, és betoljuk a sütőbe. 90 ºC-on gőzöljük 2 órán át.
5. Ha az első változat szerint készült, azaz főztük, akkor egy tepsibe átemeljük. Hústüvel néhány helyen megszurkáljuk, hogy a felesleges levegő és folyadék távozhasson belőle. Ráfektetünk egy vágódeszkát, arra pedig 2 dobozos üdítőt, és így préseljük, amíg ki nem hűl. Ezután hűtőszekrénybe tesszük.
6. Ha a második változat szerint készítettük, a tetejére folpackot fektetünk, majd a forma tetejére, pontosabban a húsos felületre egy dobozos tejet vagy üdítőt – ami a legjobban ráilleszthető – fektetünk. Még jobb megoldás, ha műanyagból vagy vastagabb kartonból valamivel kisebb lapot vágnuk, mint a forma, ezt folpackkal körbetekerjük, ezt tesszük a húsos réteg tetejére, és erre kerül a nehezék. Így préseljük amíg ki nem hűl, majd hűtőszekrénybe teszünk egy éjszakára.
7. Másnap akár a celofántól, akár a formától szabadítottuk meg, vágódeszkára borítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk.

10 főre
Elkészítési idő: 3 óra + dermesztés
Egy adag: 272 kcal • fehérje: 17,7 gramm • zsír: 21,7 gramm • szénhidrát: 1,3 gramm • rost: 0,1 gramm • koleszterin: 71 milligramm