Diós, áfonyás bejgli

Diós, áfonyás bejgli
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 kiskanál kristálycukor, 50-50 dkg finom- és rétesliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 50 dkg vaj vagy sütőmargarin, 50 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 0,5 dl rum, 3 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál só
a tészta nyújtásához: kb. 15 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet)
a töltelékekhez: 80 dkg darált dió, 40 dkg porcukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl víz, 1 dl rum, 4 maréknyi feketeáfonya (fagyasztott is lehet)
a tepsi kikenéséhez:
2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
4 tojássárgája vagy 2 egész tojás

1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percre félretesszük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Félmaréknyi darált diót félreteszünk. A többi diót a cukorral, a jól megmosott citrom reszelt héjával, a vaníliás cukorral összeforgatjuk. A vízzel leforrázzuk, majd a rummal összegyúrjuk. Letakarjuk, ugyancsak behűtjük.
3. Másnap az áfonyát, ha fagyasztott, szobahőmérsékleten fölengedjük, lecsöpögtetjük. Ezután a félretett fémaréknyi dióval összeforgatjuk, így elkerülhető, hogy az áfonya kifolyó leve eláztassa a tésztát sütés közben. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. A diótölteléket nedves késsel elsimítjuk rajta, de még jobb, ha a tölteléket két lap folpack között sodrófával lapítjuk el tészta nagyságúra, és így borítjuk a tésztára, mert ezzel elkerülhető, hogy kilyukasszuk a tésztát, amikor a tölteléket elsimítjuk rajta. A diótöltelékre bejglinként maréknyi áfonyát szórunk úgy, hogy lehetőleg minden szeletbe kerüljön majd belőle.
4. A tésztát először a két oldaláról hajtunk vissza 1-2 centit, nehogy itt a végén kifolyjon a töltelék, majd szorosan felcsavarjuk és a kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. A tetejüket tojássárgájával lekenjük, és kb. 30 percen át – pontosabban addig, míg a sárgája megszárad rajta – hideg helyen pihentetjük. Ezután újra tojássárgájával kenjük meg, illetve egy másik változat szerint kissé fölvert (villával elkevert) tojáfehérjével kenjük meg. Kb. 45 perc alatt szobameleg helyen kelni hagyjuk, ezalatt a második réteg sárgája (fehérje) is megszárad rajta. Hústűvel (ennek híján egy szál sgagettivel) egészen az aljáig több helyen megszurkáljuk, majd a sütő középre állított rácsára tesszük. A sütőt bekapcsoljuk, közepes erősségre állítjuk (180 ºC; légkeveréses sütő 165 ºC) 55-60 percen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

Jó tanács
– Nem érdemes féladagot sütni belőle, mert nincs olyan tepsi, amiben éppen elférne a 2 rúd, és így a bejgli sütés közben nem csak fölfelé nőhet, hanem elterül, lapos lesz.

kb. 100 szelet
Elkészítési idő: 2 óra +pihentetés
2 szelet: kb. 416 kcal