Hozzávalók
a tésztához:
3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 50 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál só, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 2 tojássárgája
a töltelékekhez:
12-12 dkg őrölt mák és őrölt dió, 18 dkg (kristálycukor (barna cukor is lehet), 1,75 dl tej, 6 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez és a tészta lekenéséhez:
vagy vagy margarin (esetleg olaj)
a tészta lekenéséhez:
kb. 1,5 dl tej
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés porcukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a felfuttatott élesztővel, a többi langyos tejjel és porcukorral, a langyosra olvasztott vajjal, megsózva, a citromhéjjal ízesítve 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Lágy tészta lesz belőle, ami éppen csak elválik az edény falától. Végül a tojások sárgáját is beledolgozzuk. Konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 50 percen át kelesztjük.
3. Közben a töltelékhez a darált mákot illetve diót a cukorral összekeverejük, a tejjel leforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal ízesítjük.
4. A tésztát meglisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 16 négyzet alakú lapra vágjuk. Ezek felénk eső oldalára kisujjnyi csíkban tölteléket halmozunk – nyolcra mákot, nyolcra diót. Egyenként felhengergetjük – éppen csak összeér a két tészta a töltelék körül, egy kicsit hosszúkásra sodorjuk, majd kifli formájúra hajlítjuk és kivajazott tepsibe egymás mellé rakjuk. Nem baj, ha sűrűbben vannak egymás mellett, mert így csak fölfelé nőhetnek, nem terülnek el. Olvasztott vajjal vagy olajjal körben mindet lekenjük, ott is, ahol majd összeérnek.
5. Letakarva 45-50 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 30-32 percig sütjük. A sütőből kivéve tejjel lekenjük, így hagyjuk hűlni. Tálaláskor porcukrot is hinthetünk rá.
8-8 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Két kifli (patkó): 717 kcal • fehérje: 17,6 gramm • zsír: 31,5 gramm • szénhidrát: 90,6 gramm • rost: 4,3 gramm • koleszterin: 111 milligramm