Levenson, a Mustárember

cikkek3
Levenson, a Mustárember
Levenson, a Mustárember
Sokféle szuperhőse van az amerikaiaknak, a Mustáremberről azonban biztosan csak kevesen hallottak. Barry Levenson az Egyesült Államok, és ezáltal a világ hivatalos mustárembere. Az ő mustárgyűjteménye a legnagyobb a világon, amiből egy múzeumot hozott létre.
Az egész sztori olyan amerikai, hogy másutt nem is történhetett volna. Levenson egészen pontosan azon a napon kezdte el gyűjteni a mustárokat, amikor kedvenc baseball csapata, a Red Sox elveszítette a világbajnokságot, azaz 1986. október 28-án, hajnali 2 óra 30-kor. Bánatában lebaktatott vásárolni a közeli szupermarketbe, bár tudta, hogy nem teljesen normális ennyire elkeseredni egy sporteredmény miatt. Éppen azon gondolkodott, hogy kéne neki egy igazi hobby, amikor felnézett, és meglátta a mustárokat. Azok meg mintha azt mondták volna, hogy „gyűjtsél bennünket és boldog leszel”.
Nem is kellett neki több, gyorsan levett a polcról 30 üveggel, majd postán még többet rendelt, aztán még többet és még többet. Amikor gyűjteménye elérte az 500 darabot, a helyi újság is beszámolt róla. Ekkor egy barátja felhívta, és viccesen megkérdezte: “Mi ez, a wisconsin-i mustár múzeum?” Ekkor Barry fejében fény gyúlt, kilépett az állásából, kibérelt egy nagy helyiséget és berendezett egy mustár múzeumot.
A National Mustard Museum gyűjteményében jelenleg több, mint 5300 fajta mustár található, a múzeum évente 35.000 látogatót fogad. A múzeum 1991 óta szponzora az évente augusztus első szombatján tartandó nemzetközi mustárnapnak.
Barry több mint 40 féle mustárt tart állandóan a hűtőjében, és írt egy, a mustárról szóló gyerekkönyvet (Mustard on a Pickle) is. A mustárt egy „üres vászonnak” tartja, amelyet kellő kreativitással meg lehet festeni olyanra, amilyenre csak akarjuk. Adhatunk hozzá citromot, levendulát, bármit. Így lehet, hogy 200 egyedi összeállítású mustárt készített már maga is.