Sült zöldségek fűszeres túróval

Sült zöldségek fűszeres túróval
Hozzávalók:
1 kg zsenge tök vagy csillagtök (cukkini vagy padlizsán is lehet – akár vegyesen is többféle zöldség), 2-3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors
a fűszeres túróhoz:
fél csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 apró ecetes uborka, 25 dkg tehéntúró (juhtúró is lehet), 2-3 evőkanál tejföl, só, késhegynyi őrölt fekete bors

1. Először a fűszeres túrót készítjük el, amit a grillezést megelőző este is megtehetünk. Ehhez a megmosott kaprot és a megtisztított fokhagymát finomra, az ecetes uborkát apró kockákra vágjuk. A túrót villával összetörjük, majd a tejföllel, a kaporral, a fokhagymával és az uborkával összekeverjük. Megsózzuk – ezt juhtúró esetén nem kell! –, megborsozzuk, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az íze összeérjen.
2. A zsenge zöldséget megmossuk, szárazra töröljük, majd hámozás nélkül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk – a zsenge magokat benne hagyhatjuk. Amikor a rostély kellően forró és a faszén közepesen erősen parázslik alatta, a zöldségeket olajjal megkenve rárakjuk és oldalanként kb. 2-2,5 percig sütjük. Közben enyhén megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetjük.
3. A túrókrémet a tányérján mindenki a saját kedve szerint keni a frissen sült zöldségre.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 487 kcal