Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott szarvascomb (fagyasztott is lehet), só, őrölt fekete bors, fél fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 10 dkg csiperkegomba, 2 főtt tojás, 1 tojás, 5 dl húsleves, 3 dl fehérbor, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál őrölt tárkonylevél, 1 csapott kiskanál mustár
1. A húsból a rostokra merőlegesen 4, egyenként kb. 15 dekás szeletet vágunk. Vékonyra, téglalap alakúra kiverjük. A széleit, és ha vannak benne inak, azokat is bevágjuk, és 1 kiskanálnyi sóval meg 1 mokkáskanál borssal behintve félretesszük.
2. A többi húst ledaráljuk. A hagymát finomra aprítjuk, 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk. Az egyik répát és gyökeret félcentis kockákra vágjuk, a hagymán megfuttatjuk. 2 evőkanál vizet aláöntve, kis lángon 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fölkockázott gombát, és további 5 percig pároljuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a kockákra vágott főtt tojással, a darált hússal meg a nyers tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen a hússzeletekre kenjük, majd összegöngyöljük és megolajozott alufóliába csomagoljuk.
3. Egy lábasba rakjuk, a húslevest meg a bort ráöntjük, a maradék, fölszeletelt zöldséget beleszórjuk. A hústekercseket kb. 45 percig főzzük benne, majd lecsöpögtetve félretesszük. Levét a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük, áttörjük. A tárkonnyal fűszerezzük, a mustárral ízesítjük.
4. Tálaláskor fölszeleteljük, a mártással körülöntjük. Burgonyagombóc illik köretnek hozzá (receptjét lásd a köretek című fejezetben).
Jó tanács
– Szarvas helyett vaddisznó- vagy őzcombot is készíthetünk ugyanígy.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú vagy tojásmentes étrendet tart, köret nélkül egye.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
Egy adag (köret nélkül): 563 kcal • fehérje: 53,6 gramm • zsír: 30,2 gramm • szénhidrát: 19,1 gramm • rost: 3,7 gramm • koleszterin: 296 milligramm