Parajos dödölle sült fokhagymával és tejföllel – készítette Prikryl József mesterszakács

Parajos dödölle sült fokhagymával és tejföllel

Hozzávalók
a dödölléhez:
70 dkg lisztes fajtájú burgonya, 4-5 gerezd fokhagyma, só, 25 dkg friss paraj, 30 dkg liszt, 6 dkg sertészsír
a sült fokhagymához:
8-10 gerezd fokhagyma, étolaj a sütéshez
a tálaláshoz:
2 dl tejföl

1. A hámozott, megmosott burgonyát közel azonos nagyságúra szeleteljük, és egy nagyobb fazékban annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje, reszelt fokhagymával és sóval ízesítjük.
2. A parajt megmossuk, lecsepegtetjük, a leveleket lecsipkedjük a száráról. Amikor a burgonya megfőtt, hozzátesszük a parajleveleket. 2-3 perc forralás után botmixerrel pürésítjük.
3. Alacsony hőfokúra állítjuk tűzhelyünket. A masszába öntjük a lisztet, fakanállal jól elkeverjük. Akkor jó, ha a lisztet mind felveszi. A kihűlt dödöllemasszát olvasztott zsírba mártogatott evőkanál segítségével kiszaggatjuk.
4. A megtisztított fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk. Nem túlságosan forró bő olajban aranysárgás színűre, ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
5. Tálalás előtt egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a sertészsírt, erre tesszük a kisszaggatott dödöllét, aminek mindkét oldalát megpirítjuk.
6. Tálaláskor a parajos dödölle tetejét megszórjuk a sült fokhagymával. A tejfölt külön kínáljuk hozzá.

5-6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 611 kcal