Dödölle alaprecept – készítette Prikryl József mesterszakács

Dödölle alaprecept

Hozzávalók:
80 dkg lisztes fajtájú burgonya, só, 30 dkg liszt, 6 dkg sertészsír, 2 kis fej vöröshagyma

1. A hámozott, megmosott burgonyát közel azonos nagyságúra szeleteljük, és egy nagyobb fazékban annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje, sóval ízesítjük. Ha puha, még forrón, burgonyatörővel a saját levében összetörjük.
2. Alacsony hőfokúra állítjuk tűzhelyünket. A masszába öntjük a lisztet, fakanállal jól elkeverjük. Akkor jó, ha a lisztet mind felveszi. Egy laposabb edénybe átrakva kissé hűlni hagyjuk.
3. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben a zsírt felolvasztjuk, a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát beletesszük, aranysárgára pirítjuk.
4. Tálalás előtt egy serpenyőben vagy lábasban sertészsírt forrósítunk, erre rakjuk a kisszaggatott dödöllét és mindegyik oldalát megpirítjuk. A pirítás befejezése előtt tesszük rá az aranysárgára pirított vöröshagymát, amellyel még kissé összesütjük. 

 
5-6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 461 kcal