Francia hagymaleves

Francia hagymaleves

Hozzávalók:
2 közepes (kb. 20 dkg) vöröshagyma, 4 dkg vaj, ujjnyi darab (5 dkg) póréhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál Worcester-mártás, 1 liter jóízű szűrt húsleves vagy 1 csapott evőkanálnyi ételízesítő por, 1 zsemle, 2 dl tej, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma, 10 dkg Gouda sajt  

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük, és egy lábasban, az olvasztott vajon kb. 2 perc alatt aranysárgára sütjük. A pórét alaposan megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd a pirított hagymához keverjük.
2. A bort ráöntjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a Worcesterrel ízesítjük, és lefödve, kis lángon 5 percig pároljuk.

3. Ezután a levessel vagy kb. 1 liter ételízesítős vízzel fölöntjük, majd fölforraljuk. Közben a zsemlét kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a tejben megforgatva kissé megáztatjuk.

4. A forró hagymalevest tűzálló csészékbe merjük, apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával megszórjuk.

5. A levest 2-3 áztatott zsemleszelettel teljesen lefedjük. Tetejüket reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített, nagyon forró sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad és pirulni kezd.
 

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 293 kcal • fehérje: 11,2 gramm • zsír: 15,7 gramm • szénhidrát: 26,7 gramm • rost: 2,3 gramm • koleszterin: 46 milligramm