Gyoza – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Gyoza




Hozzávalók:
30 dkg (2 csészényi) finomliszt, 15 dkg víz (kb. 1,5 dl de ebben az esetben az a precíz ha súlyra kimérjük mert 1 rész víz 2 rész liszt a tökéletes arány), fél kiskanál só
a töltelékhez:
30 dkg darált sertéshús, 15 dkg (néhány nagyobb levél) kelkáposzta, 1 csokor metélőhagyma (snidling), diónyi darab friss gyömbér, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál világos szójaszósz, 1-2 kiskanál szezámolaj, fél kiskanál darált csilipaprika (Erős Pista is lehet), kb. fél mokkáskanál őrölt fekete bors, só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a sütéshez:
3 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
nem túl sós világos szójaszósz, szezámolaj, darált csilipaprika (Erős Pista is lehet)

1. A tésztához való lisztet egy fém keverőtálba szórjuk. A vizet a sóval fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.
2. A töltelékhez a darált húst egy tálba rakjuk. A kelleveleket, miután ereiket kivágtuk, először vékony csíkokra, majd apróra vágjuk. Enyhén megsózva félretesszük. A metélőhagymát finomra aprítjuk. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, – utóbbi zöld hajtását is kivágjuk –, finomra aprítjuk, egy kisebb tálba rakjuk, a szójaszósszal, a szezámolajjal, a darált csípős paprikával és a borssal együtt. Jól összekeverjük, majd ezt az ízes pácot a hússal összedolgozzuk. A besózott kelt kinyomkodjuk, a húshoz adjuk a metélőhagymával együtt. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
4. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi tölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.
5. Egy fedeles, lehetőleg teflon serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat rárakjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. 2-3 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. 0,8 decinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2-3 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul. Forrón tálaljuk.
6. Kínában úgy fogyasztják, hogy nem túl sós világos szójamártást szezámolajjal és darált csilipaprikával összekevernek, és ebbe mártogatják a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznák.

6 főre (36 darab)
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 59 kcal